Etkinlik Programı

SAAT/GÜN 1. GÜN SAAT/GÜN 2. GÜN
09:00 – 09:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumların Önemi   09:00 – 09:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Bebek ve Çocuk Beslenmesi
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Safa ARSLAN

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

 Dr. Öğr. Üyesi Hilal ŞAHİN

DERS KONUSU:

-Tanışma

-Afet ve acil durumlar hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU:

-Afet ve acil durumlarda bebek ve çocuklarda beslenme planı, görülebilecek sağlık sorunları ve beslenme önerileri hakkında bilgi verilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Afet ve acil durumların tanımı

-Afet ve acil durumlarına neden olan risklerin önceden belirlenmesi, hazırlıklı olunması ve koordineli bir şekilde hareket edilmesi, toplumsal direncin artırılması

Afet ve acil durumların yönetimi 

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Afet ve acil durumlarda bebek beslenmesi 

-Afet ve acil durumlarda çocuk beslenmesi 

-Afet ve acil durumlarda bebek ve çocuklarda görülebilecek sağlık sorunları ve beslenme önerileri

10:00 -10:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Türkiye’de Afet ve Acil Durumlarda Müdahale Hizmetleri (AFAD) 10:00 -10:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Özel Beslenmesi Gereken Çocuklarda Beslenme
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Taha Yasin DAL

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ:

 Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖNAL

DERS KONUSU: 

-Afet Yönetim Merkezleri, çalışma grupları ve hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU: 

Diyetisyenlerin, afet ve acil durumlarda özel gereksinimli çocukların beslenme ihtiyaçlarını karşılamadaki görev ve sorumluluklarını kavramalarının sağlanması ve farkındalığının arttırılması

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Türkiye Afet Müdahale Planı, Ulusal ve Yerel Düzey Planları hazırlıklarının açıklanması

-Afet Yönetim Merkezlerinin kurulması

-Afet ve acil durum halinde acil yardımlarda ihtiyaç duyulan kaynakların açıklanması

-Afet ve acil durumlara müdahalede işbölümü, başkanlık, ana ve destek çözüm ortaklarının görev ve sorumluluklarının açıklanması

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Özel gereksinimli çocukların tanımı ve afet ve acil durumlarda karşılaşabilecekleri riskler

-Afet ve acil durumlarda;

Alerjisi olan çocuklarda beslenme

Nörolojik ve gelişimsel engelli çocuklarda beslenme (yutma güçlüğü olanlar vb)

Kronik hastalığı (çölyak, diyabet vb) olan çocuklarda beslenme

-Toplumsal destek ve politika önerileri

11:00 -11:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Türkiye’de Afet ve Acil Durumlarda Müdahale Hizmetleri (KIZILAY) 11:00 -11:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ce Acil Durumlarda Yaşlıların ve Engellilerin Beslenmesi
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Dr. Öğr. Üyesi Bülent YAVUZER

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Arş. Gör. Ece YALÇIN PEHLİVAN

DERS KONUSU:

Afet ve acil durumlarda müdahale hizmetlerinde Kızılay’ın çalışmaları hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU: 

-Afet ve acil durumlarda yaşlılarda ve engellilerde beslenmenin önemi hakkında bilgi verilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Kızılay’ın afet ve acil durum müdahale yapısı

-Kızılay’ın ulusal ve uluslararası yardım faaliyetleri

-Afet ve acil durumlara müdahalede Kızılay’ın organizasyon şeması

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Afet ve acil durumlarda yaşlılarda besin tüketimini etkileyen faktörler ile besin ve besin ögesi gereksinimlerinin belirtilmesi

-Afet ve acil durumlarda engellilerin besin ve besin ögesi gereksinmeleri, duruma göre özel beslenme yolları ve beslenme yaklaşımlarının açıklanması

-Bedensel ve zihinsel engelli bireylerde görülebilecek beslenme sorularına yönelik öneriler

12:00 -12:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Sağlık Hizmetleri 12:00 -12:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Kronik Hastalığı Olan ve Bağışıklık Sistemi Yetersiz Bireylerin Beslenmesi
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Prof. Dr. Mustafa Necmi İLHAN

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ:  

Doç. Dr. Sevil KARAHAN YILMAZ

DERS KONUSU:

Afet ve acil durumlarda sağlık hizmetlerinin önemi

-Afet ve acil durumlarda bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU: 

-Afet ve acil durumlarda kronik hastalığı (diyabet, hipertansiyon, vb) olan ve bağışıklık sistemi yetersiz yetişkin bireylerde beslenmenin önemi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Afetlerde ve Acil Durumlarda Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği

-Afet ve acil durumlarda bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve kontrolü

-Afet ve acil durumlarda bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve kontrolü

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Afet ve acil durumlarda kronik hastalığı (diyabet, hipertansiyon, vb) olan bireylerde beslenme planı

-Bağışıklık sistemi yetersiz bireylere yönelik beslenme önerileri

14:00 -14:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Sürdürülebilir Beslenme 14:00 -14:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Doç. Dr. Filiz YANGILAR

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Prof. Dr. Gülşah KANER TOHTAK

DERS KONUSU:

-Afet ve acil durum öncesinde, anında ve sonrasında sürdürülebilir beslenmenin önemi hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU: 

-Afet ve acil durumlar sonrası görülebilecek klinik semptomlara yönelik beslenme önerileri

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Sphere Projesi

-Afet ve acil durum öncesinde, anında ve sonrasında sürdürebilir beslenmenin açıklanması.

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Afet ve acil durumlar sonrası görülebilecek akut ve kronik beslenme yetersizlikleri, mineral eksiklikleri, crush (ezilme) sendromu, refeeding sendromu,  gastrointestinal semptomlar gibi klinik semptomlar ve bunlara yönelik beslenme önerileri

15:00 -15:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Kısa Dönem Beslenme Hizmetlerinin Yönetimi 15:00 -15:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Besin Ögesi Desteği ve Besin Zenginleştirme
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Doç. Dr. Özge Mengi ÇELİK

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Arş. Gör. Dr. Cansu BEKAR

DERS KONUSU:

-Afet ve acil durumlarda beslenmenin önemi, kısa dönem beslenme hizmetlerinin yönetiminde temel ilkeleri ve hızlı erişilebilir besin çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi verilmesi 

DERS KONUSU: 

-Afet ve acil durumlarda besin ögesi yetersizliklerinin önemi ve bunları önlemeye yönelik besin ögesi desteği ve besin zenginleştirme uygulamaları ile ilgili farkındalığın artırılması

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Kısa dönem beslenme hizmetleri yönetiminin temel ilkelerinin belirtilmesi

-İlk 72 saat içinde beslenme ihtiyaçları

-Acil durum besin çeşitleri ve özellikleri ile hızlı erişilebilir besin kaynaklarının belirtilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Afet ve acil durumlarda besin ögesi yönünden riskli grupların, riskli besin ögelerinin ve besin öğesi desteklerinin belirlenmesi

-Afet ve acil durumlarda yetersizlikleri önlemek için uygulanabilecek besin ögesi zenginleştirmelerinin değerlendirilmesi

-Afet durumlarında besin ögesi yetersizliklerinin önlenmesine yönelik politika önerileri

16:00 -16:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Uzun Dönem Beslenme Hizmetlerinin Yönetimi 16:00 -16:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlar ile Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği İlişkisi
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Doç. Dr. Dilek ONGAN

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Doç. Dr. Nazlı Nur ASLAN ÇİN

DERS KONUSU:

-Afet ve acil durumlarda uzun dönem beslenme hizmetlerinin yönetiminde temel ilkeler hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU: 

-Diyetisyenlerin afet yönetiminde gıda güvencesi ve güvenliği konusundaki rolünü ve sorumluluklarını anlamalarının sağlanması ve bu konudaki farkındalıklarının arttırılması

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Uzun dönem beslenme hizmetleri yönetiminin temel ilkelerinin belirtilmesi

-Afet ve acil durumlar için menülerin oluşturulması, denetimi ve analizleri yapılarak afet ve acil durumlarının menülerinin sürekli iyileştirilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ: 

Gıda güvencesi kavramı, önemi ve bileşenleri 

-Gıda güvenliği tanımı, önemi ve gıda güvenliği riskleri ve yönetimi 

-Afet öncesi gıda stoğu oluşturma, acil durum planları ve toplumsal farkındalık 

-Afet anında hızlı gıda dağıtım sistemleri, besin ihtiyaçlarının değerlendirilmesi

-Afet sonrası gıda güvenliği ve gıda güvencesinin yeniden sağlanmasında diyetisyenlerin görev ve sorumlulukları

-Afetlerin gıda güvenliği ve güvencesi üzerindeki etkilerini gösteren örneklerin incelenmesi

17:00 -17:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi 17:00 -17:45
Ders Saati: 1
DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Su, Sanitasyon ve Hijyen
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Dr. Öğr. Üyesi Büşra BAŞPINAR

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Dr. Öğr. Üyesi Nazife YILMAZ

DERS KONUSU: 

-Diyetisyenlerin afet ve acil durumlarda bireylerin beslenme durumunun saptanmasındaki görev ve sorumluluklarını kavramalarının sağlanması ve farkındalıkların arttırılması

DERS KONUSU: 

-Acil ve afet durumlarında su, sanitasyon ve hijyen ile alınacak önlemler hakkında bilgi verilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Afet ve acil durumlarda dolaysız yöntemlerle (antropometrik ölçümler, klinik belirtiler, biyokimyasal testler, biyofizik testler)  beslenme durumunun saptanması-Afet ve acil durumlarda dolaylı yöntemlerle beslenme durumunun saptanması

-Afet ve acil durumlarda besin tüketim düzeyinin saptanması ve değerlendirilmesi

-Afet ve acil durumlarda ekolojik değişkenlerin araştırılması ve değerlendirilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Acil ve afet durumlarında su ve gıda kaynaklarının korunmasının önemi

-Su ve gıda kaynaklı mikroorganizmalar ve hastalıklar

-Su, sanitasyon ve hijyen

-Katı atık yönetimi ve drenaj

18:00-18:45Ders Saati:1

 

 

DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Gebe ve Emzikli Kadınların Beslenmesi  18:00-18:45Ders Saati:1

 

DERS ADI: Afet ve Acil Durumlarda Gıda Yardımlarının Organizasyonu
DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: 

Öğr. Gör. Fadime Figen KARAHAN

DERS VERECEK ÖĞRETİM ÜYESİ: Sevnur KARAKAYA
DERS KONUSU: 

-Afet ve acil durumlarda gebe ve emzikli kadınların  beslenmesin önemi hakkında bilgi verilmesi

DERS KONUSU: 

Afet ve acil durumlarda gıda yardımlarının organizasyon süreci, lojistik planlama, dağıtım stratejileri ve Türk Kızılay’ın bu süreçteki rolü hakkında bilgiler verilmesi

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

-Afet ve acil durumlarda gebe ve emzikli kadınların  beslenme planı,   artan enerji ve besin öğesi gereksinmeleri hakkında bilgi verilmesi

-Afet ve acil durumlarda gebe ve emzikli kadınlarda görülebilecek sağlık problemleri ve bu sağlık problemlerine yönelik beslenme önerileri 

DETAYLI DERS İÇERİĞİ:

Kızılay’ın afet ve acil durum yönetimindeki rolü 

-Mobil mutfaklar, sıcak yemek dağıtımı 

ve gıda yardımlarında öncelikli gruplar 

-Gıda yardımlarının koordinasyonu ve iş birlikleri 

  • Kamu kurumları ile iş birliği (AFAD, belediyeler vb.)
  • Sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonlarla ortak çalışmalar
Toplam Ders Sayısı=9 Toplam Ders Sayısı=9